Get Adobe Flash player

Reisetips

Reisetips fra en volunter: Hildegunn Dahl

Brasil er et fantastisk land som har det meste. Mange som jobber på prosjektet en periode kombinerer dette med en rundtur i landet.

 

Prisene på overnattingsstedene varierer mye fra hvilke måneder en skal reise. Høyest pris i Des, jan og febr.

Foz de Iguaçu kan beskrives som mektig! Denne svære fossen ligger på grensen mellom Brasil, Argentina og Paraguay. Det anbefales å ta en dag på den brasilianske siden og en dag på den argentinske. Båttur inn til et av stedene der fossen slår ned boer man få med seg. For dem som vil la seg utfordre kan rappelering 50m ned rett ved fossen anbefales! Dersom en har tid kan en tur til grensebyen i Paraguay være gøy å få med seg, dette om en har tre hele dager der. To hele dager holder også for å se fossen. Reiseselskapet CVC har greie priser til Foz de Iguaçu og lager en pakke som inkluderer fly, hotell og den brasilianske siden av fossen.

Rio de Janeiro anbefales sterkt. Ha gjerne 3-4 dager der. I tillegg til klassiske Kristusstatuen og Sukkertoppen, anbefales det å ta en trikk som går fra Lapa til St. Theresa området. Da får en sett en litt annen side av byen, da det også er en favela i nærheten. Det at strendene Copacabana og Ipanema ligger så nært byen, gjør at det er lett å kombinere by og strandliv. Ipanema har flere gode restauranter. En kveld i Lapa for å oppleve samba på nært hold er utrolig gøy! Rio de Scenarium har fantastisk stemning, spesielt på torsd. kveld og i helga. Bra shoppingsenter er Rio de Sul. Nattbuss fra Sao Paulo til Rio de Janeiro anbefales som reisemåte, tar 6t.  Det er komfortabelt, da en bestiller ”Leito buss”, som har seter som kan legges helt ned og en får både pute og et pledd. En overnatting spares også.

Overnatting: Hotel Savoy er et rimelig hotell på Copacabana. Det har god service og fine rom. Billigst gjennom www.hoteis.com

Ilha Grande ligger 2,5time med buss fra Rio de Janeiro. Ta buss til Angra dos Reis, derfra går det båt som tar ca.50min. Det er ikke biler på øya og det er en liten ”by” der de fleste pousadaene og restaurantene ligger. Sjarmerende båter og skuter bringer deg til de forskjellige strendene. Stranda ”Lopes Mendes” er et must! Båtprisene ligger på mellom 20-30Reis t/r. For å komme tettere på naturen og for å se mer anbefales det å gå en vei til denne stranda eller en annen, og ta båt tilbake. Det tar ca.2timer å gå til Lopes Mendes fra Abraou. Øya er idyllisk!

Overnatting: Et koselig overnattingssted er Pousada dos Meros, http://www.pousadadosmeros.com.br . Det har god service, frokost og rene enkle rom. Ønskes det litt ”luksus” en natt el to, er Mini Resort Sagu, http://www.saguresort.com/ .  absolutt å anbefale

Paraty ligger 2 timer sør for Angra dos Reis. En veldig koselig, liten historisk by med masse hvite hus, kirker og restauranter. Denne står også på Unesco sin liste over verneverdige områder. Langs kaia ligger masse sjarmerende båter som en kan ta dagstur med og på den måten få sett flere nydelige strender.

Ilhabela anbefales som en helgatur fra Mogi das Cruzes. Det går direkte buss fra byen som tar 3timer. Stor øy med mye fin natur og med god infrastruktur. øya har mye bebyggelse på vestsiden og her er også strendene. Det anbefales å overnatte i ”byen” Vila, spesielt dersom en ikke har bil. Ellers går det buss fra sør til nordsiden av øya. Den fineste stranda på denne øya er Costalinhos, som ligger på østsiden. Ankomsten til denne er også med båt eller til fots. Dette er en lengre båttur og koster også derfor mer, men anbefales. Strendene på sørsiden av øya er også fine. Det er i tillegg flere muligheter for å gå inn til diverse fossefall av ulik størrelse.

Overnatting: Pousada Nautilus, http://www.nautilus-ilhabela.com.br/,  har fine rom, hjelpsom betjening og et veldig koselig uteområde.

 

Reisetips fra en volunter:  Elin Varne Johansen

Foz do Iguaçu

KORTVERSJON

Foz do Iguaçu er en ubeskrivelig flott naturopplevelse som absolutt er verdt å få med seg. Ved dette enorme fossefallet møtes grensene til Paraguay, Argentina og Brasil. Ifølge brasilspesialisten.no er fossefallet både bredere enn Victoria Falls og høyere enn Niagara Falls. En bør besøke fossen både fra den argentinske og brasilianske siden (en dag hver).  Ellers kan vi anbefale en fartsfylt båttur inn i en av de mange fossene, samt en tur til Dam Itaipu. Det er også mulig å besøke en grenseby i Paraguay, i tillegg til at det er mange aktiviteter å velge mellom rundt fossefallet. PS! Husk både pass og immigrasjonspapiret som du får ved ankomst til Brasil, for å være sikker på å kunne komme inn i Argentina og/eller Paraguay. Ønsker du ikke å sette sammen reisen selv, har eksempelvis reisebyrået CVC pakketilbud som inkluderer fly, hotell og besøk til fossefallet.

LANGVERSJON

Et av verdens, og definitivt Sør-Amerikas, største fossefall, heter Foz do Iguaçu. Det betyr ”De Store Vannene” på Tupi Garani-indianernes språk. Foz do Iguaçu er et system bestående av 275 fosser med en samlet bredde på over tre kilometer og fallet er opp mot ca 80 meter, det gjør dem bredere enn Victoria Falls og høyere enn Niagara Falls. Rent subjektivt et fantastisk syn! Ved dette enorme fossefallet møtes også grensene til Paraguay, Argentina og Brasil.

Byen Foz do Iguaçu ligger ca. 15 km fra fossene, og det går bybusser til/fra hele dagen. Du kan oppleve fossene fra både argentinsk- og brasiliansk side – begge verdt å få med seg. I tillegg er man nærme grensebyen Cidade del este i Paraguay. Sistnevnte er mest interessant for brasilianere, som kjøper tollfrie varer her. Ca. 20 km fra byen, ligger verdens største hydroelektriske kraftverk – Dam Itaipu. Dette forsyner strøm til over 90 % av Paraguay, men også til store deler av nordlige Brasil. Et interessant og imponerende sted å få med seg, selv for den uten den store interessen for slikt.

Det er flyforbindelse fra de største byene, også fra Sao Paulo, ca. 2 timers tur. Det går også busser, men da bør man først vurdere om man har tid og lyst til å bruke så mange timer i et bussete (ca. 15 timer fra Sao Paulo). Ønsker du pakke, kan eksempelvis reisebyrået CVC ha turer til en overkommelig pris. Da får du også guide.

Reiser du uten guide eller setter sammen pakken din selv (separat fly, hotell, aktiviteter), er de fleste hotell godt behjelpelige med å arrangere aktivitetene for deg. Dette gjelder også hvis du ønsker aktiviteter utover det som inkluderes i en eventuell pakke.

Se bilder og les mer fakta om disse stedene på:

http://www.brasilspesialisten.no/catalog.cfm?nOnlineCatalogueNo=16753

http://en.wikipedia.org/wiki/Itaipu_Dam

Her deler vi vår subjektive opplevelse av turen til Foz do Iguaçu

Første ettermiddag/kveld ble det arrangert shopping på taxfree-butikk i Argentina for de som ønsket det. Vi valgte heller å dra på et velkjent opplegg som heter Raffain- show. Det består av en flott buffet, med påfølgende underholdning av lokale, delvis profesjonelle aktører. Alt fra dans, sang og musikk, til akrobatikk og karneval! Showet går hver kveld.

Andre dag ble vi fraktet i buss til Dam Itaipu, en energidemning som forsyner 90 % av Paraguay med strøm, og også en del til Brasil. Veldig imponerende! Deretter gikk ferden videre til en nasjonalpark, hvor vi først hadde lunsj. I forkant hadde vi vekslet fra reals til pesos, slik at vi hadde til inngangen i parken + +. Høydepunktet var etter ca. en kilometers gange, ”Djevelens hals”. Et mektig syn av naturens krefter som man knapt klarer å beskrive. Videre fikk vi se øvre nivå av fossene på den Argentinske siden, da gikk vi på en bro langsmed og over fossene øverst, slik at vi hadde full utsikt over selve fallet. Det var også et nedre nivå.

Tredje dag fikk vi se fossefallene fra den Brasilianske siden. Først kjøpte vi plass på en båttur. Den sørget for at vi fikk mildt sagt nærkontakt med vannet, der båtføreren kjørte oss inn i selve fallene! Selv med regncape ble vi kliss gjennomvåte. For noen krefter og for et naturkick! Andre delen av dagen, gikk vi en ca. 1,5 km tur langs kanten. Ikke bare fikk vi se fossefallene fra oven på denne siden, vi fikk også et langstrakt syn over de fossene vi hadde vært og sett på dagen før. Nok en gang et mektig skue! Jo nærmere enden vi kom, jo nærmere og større virket også fossefallene. Til sist var vi ute på et platå med den flotteste utsikt, vi kunne også se over til ”Djevelens hals”, og hadde igjen nærkontakt med vannet.  Begge sider var fantastiske, på hver sin måte. Men MÅ du velge, er den Brasilianske siden et ”must”.

Det er mange spisesteder å velge mellom dersom du ønsker å tilbringe en kveld i sentrum. Utover det har ikke byen det helt store å by på, ble vi fortalt.

Vi rakk det ikke, men mange setter også av tid til å ta turen til Paraguay, siden grensen er like i nærheten. Det er en fattig grenseby som ikke har stort å vise fram, men for Brasilianerne er det bl.a. rimelig elektronikk der. Butikkene stenger kl 16. Ta taxi, og ikke gå alene eller i mørket. Det er ikke en trygg by. Morsomt å ha sett, men er nok mest for de som samler på stempel i passet!

Alt i alt en særdeles mektig opplevelse som vi ikke på noen måte ville vært for uten, og turen dit kan anbefales på det varmeste!

Vi booket turen via reisebyrået CVC. Inkludert i pakken var:

–          Transport til/fra flyplassen i Foz do Iguacu (ca. 30 min. hver vei)

–          3 netter på fint hotell litt utenfor sentrum (Raffain Palace)

–          Halvpensjon (frokost + middag for vår del)

–          Transport til enkelte severdigheter samt guide (i vårt tilfelle engelsktalende)

–          Inngang på Dam Itaipu-senteret

Det vi måtte betale for i tillegg:

–          Transport t/r Guarulhos flyplass i Sao Paulo (taxi, ca. 50 min. hver vei)

–          Inngang i parkene på begge sider (Argentina og Brasil)

–          Lunsj

–          Evt. tilleggsaktiviteter (buss, taxi, båttur til/i fossene, fuglepark, helikoptertur, rafting etc.)

Husk å ha med:

–          Pass inkl. immigrasjonspapir med stempel på som du fikk ved innreise til Brasil

–          Både varmt og kaldt tøy hvis det ikke er sommer, litt pent tøy til kvelden, evt. regntøy/regncape

–          Gode sko!

–          Solbriller og solkrem

GOD TUR!

Calendar
September 2021
M T W T F S S
« Jun    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  
Support